Over Ons

Je kunt bij ons terecht voor trainingen, workshops en lezingen op het gebied van training van sport- en werkhonden en over de fysieke aspecten van hondensport.

Daarnaast helpen we particulieren bij de opvoeding en training, ook bij het oplossen van probleemgedrag. Dit kan in de vorm van een gedragsconsult, privé training of in de vorm van een cursus op diverse locaties.

Wie zijn wij ?


Marcel Nijland

Zoals veel mensen die van dieren hun beroep gemaakt hebben ben ik vanaf mijn vroege jeugd met dieren bezig. Vanaf mijn tiende jaar waren dat voornamelijk honden, eigen honden, honden van de buren, allerlei honden.

In al die jaren heb ik me uitgebreid beziggehouden met het trainen van honden voor verschillende sporten, zoals behendigheid, G&G, flyball, speurhonden, politiehonden en zelfs een lawinehond.

Daarnaast heb ik in totaal 3000 honden met gedragsproblemen in mijn praktijk gehad. Door deze ervaring ben ik goed in staat om aan u uit te leggen wat de mogelijkheden zijn met uw hond en in combinatie met u als eigenaar. Deze combinatie van u en uw hond is altijd belangrijk om tot een goed resultaat te komen.

Onze trainingsfilosofie is dat het trainen van honden leuk en positief moet verlopen waarbij het trainingsproces centraal staat. Als je als eigenaar het spel in de training ziet en de communicatie met je hond centraal stelt, wordt trainen leuk. Trainen is ook een systematisch proces waarvoor kennis en vaardigheid noodzakelijk zijn. Systematisch trainen leidt tot een gewenst resultaat. We helpen jullie graag om de training leuk en planmatig te laten verlopen en je doelstellingen te behalen.

Het verspreiden van kennis is een belangrijke drijfveer voor mij. Daarom schrijf ik en geef ik workshops. Honden zijn tenslotte ontzettend leuk en het is zonde als er in hun toch wel korte leven dingen onnodig misgaan. 

Van origine ben ik humaan fysiotherapeut en nu praktizerend dierfysiotherapeut. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in beweging en de fysieke kanten van de hondensport. Mijn eerste boek Hondse Hoogstandjes heeft dit ook als onderwerp. Hierin heb ik mij via de opleiding dierfysiotherapie verder ontwikkeld. Door deze combinatie van dierfysiotherapie, gedragsbegeleiding en jarenlange ervaring op het gebied van hondensport ben ik goed thuis op de gebieden van training en blessurepreventie en behandeling.

Ward Nijland


Aan de universiteit van Wageningen ben ik een MSc kandidaat met een specialisatie in Animal adaptation en behavioural biology. Ik ben werkzaam als Ecoloog voor RPS Ecologisch advies. Binnen Canine Kynologisch Advies ben ik betrokken als wetenschappelijk adviseur rondom presentaties en de wetenschappelijke onderbouwing van de gepresenteerde informatie. Verder ben ik betrokken bij het samenstellen van presentaties over biologie gerelateerde onderwerpen zoals fysiologie, gedrag en genetica. Dit wordt vanuit een wetenschappelijk onderlegde basis gedaan. Daarbij oriënteer ik me op onderdelen van deze vakgebieden die interessant kunnen zijn voor hondenliefhebbers. Op dit moment bestaan de door mij samengestelde workshops uit epigenetica, biochemie, en toepassing en gebruik van wetenschappelijke literatuur.